NAK SZÁNTÓFÖLDI NAPOK

Infovonal: +36 70 528 5682

és AGRÁRGÉPSHOW - MEZŐFALVA

NAK SZÁNTÓFÖLDI NAPOK
és AGRÁRGÉPSHOW - MEZŐFALVA

Infovonal: +36 70 528 5682

Mezőfalva

2020. május 27-28.

AZ ORSZÁG

LEGNAGYOBB

SZÁNTÓFÖLDI

RENDEZVÉNYE

A II. NAK SZántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőhegyes rendezvény egyik alappillére az évszaknak megfelelő fajtabemutatók, mikroparcellás- és  növénytermesztési bemutatók.

A következő sorokban mutatkoznak be ezen kiállítóink:

Agro Bio

 

Az AGRO.bio szántóföldi körülmények között bemutatja mikrobiológiai termékei (BactoFil A10 és B10, Szójaoltó, TrichoMax) hatását kukorica és szója növényeken. A talajbaktériumok hatásai mellett az új termékeink, mint pl. az AlgaTer vagy a mikroelemekkel dúsított Algafix itt debütálnak. Bemutatjuk a  pl. a KITEStart FL folyékony starter és a BactoFil termékek közös kijuttatásának lehetőségét, továbbá rámutatunk a Vaderstad gépek kedvezményes beszerzésének lehetőségére. Bemutatjuk a BactoFil termékek kijuttatásához szükséges kijuttató berendezéseket (T-JET, S-JET, G-JET).

Egyedülálló lehetőséget biztosítunk a hozott talajminták azonnali értékelésre is, talajszkennerrel. Ehhez előzetes regisztráció szükséges

 

Martonvásár MTA ATK

 

Az MTA ATK Martonvásár FAO 330-610 tenyészidejű szemes és silókukorica hibrideket mutat be, melyek megfelelő biológiai alapot biztosítanak a jövedelmező termesztéshez.

Ivola (FAO 330)

Korai virágzás - hőstressz esetén is kiváló termékenyülés

MV350 (FAO 350)

A jó termőhelyi körülmények mellett kiugró termés, dinamikus vízleadás

Lenacorn (FAO 360)

Jó szárszilárdság, gyors vízleadás

Kadricorn (FAO 400)

Betegségekkel szembeni tolerancia, jó szárszilárdság

Mv Koppány (FAO 420)

Kiváló etanol-alapanyag

Danietta (FAO 450)

Gyors kezdeti fejlődés, kettős hasznosítás

Mv 500 (FAO 510)

Intenzív termesztéssel kiemelkedő terméspotenciál

Maros (FAO 310)

Kettős hasznosítás, biogáz előállításhoz megfelelő alapanyag

Mv Megasil (FAO 440)

Leafy típus, kiemelt szárazságtűrés, megfelelő beltartalmi paraméterek

Siloking (FAO 530)

Leafy típus, kiemelt stressztűrés, intenzív tápanyagellátás mellett nagy termés

Maxima (FAO 580)

Gyengébb agrotechnikai feltételek mellett is jó terméseredmény

Massil (FAO 610)

Leafy típus, kiemelt szárazság- és stressztűrés

 

Syngenta

 

A kalászos növények területén a gazdálkodók egy fontos fejlesztéssel találkozhatnak: az Elatus Era a piacon egyike a legerősebb SDHI formulációnak, amely a legkomplexebb védelmet biztosítja a növények számára. A készítmény a rozsda, a szeptória, a foltbetegségek és fuzárium ellen is sikerrel vethető be, emellett markáns zöldítő-termésnövelő hatással is rendelkezik.

Kukorica területén mérföldkő a Syngenta portfoliójában az Artesian hibridcsalád, amely olyan elit genetikát hordoz, amely a növekedés bármely szakaszában képes megfelelő választ adni vízhiány okozta stresszre, lehetővé téve a versenyképes terméshozamot kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is. A 2018-ban bevezetett SY Chorintos és SY Orpheus után 2019-ben az SY Premeo-val és az SY Carioca-val bővül az Artesian-család. A hibridek – a világon elsőként – speciális hármas csávázószer-kombinációval kerülnek forgalomba.  Az Agriclime pedig a Syngenta által kidolgozott új program, melynek célja a gazdálkodók termelési kockázatának csökkentése hőség vagy szárazság esetén. Ha a lehullott csapadék mennyisége egy bizonyos küszöbérték alatt van vagy a napi maximumhőmérséklet meghaladja a 34 Celsius-fokot a kukorica meghatározott termesztési időszakában, akkor az Agriclime akár 30 százalékot is visszatérít az programban részt vevő Syngenta termékek árából.

 

Gabonakutató

 

A Gabonakutató szójanemesítése, -kereskedelme nem tekint vissza olyan hosszú távlatokra, mint ahogy az más növényeiknél elmondható. Viszont az eltelt alig 15-20 év alatt méltán az egyik legsikeresebb növényfajjá vált az intézetben.

A II. NAK Szántóföldi Napok keretében bemutatott szójafajtáik:

Újdonságuk, az igen korai Suedina kiemelkedő terméspotenciállal rendelkezik, jól alkalmazkodik az eltérő környezeti viszonyokhoz, fehérjetartalma átlagon felüli. Az alacsony tripszin-inhibitor tartalmú Aires korai, szintén kiváló terméseket ad. Állóképessége és agronómiai tulajdonságai miatt nem csak a feltárás nélküli takarmányozáshoz ajánlják. A középérésű csoport egyik kimagasló fajtája a Bahia, jó talajokra, intenzív technológiához ajánlott. Folyton-növő, erős bokrosodási hajlammal. Alacsony tripszin-inhibitor tartalma miatt direkt etetésre is alkalmas. A Pannónia kincse méltán az egyik legkedveltebb szója. Sikerének titka kiváló alkalmazkodóképességében és kimagasló termésében rejlik. Középérésű, ideális az ország klasszikus szójatermő területeire. Folyton-növő, köldöke fehér, megegyezik a maghéj színével, ezért kiválóan alkalmas biotermesztésre is.

Miben különbözik a Gabonakutató a többi fajtatulajdonostól? Mint fogalmaznak, nem csak fajtát kínálnak, hanem kiváló minőségű prémium kategóriás terméket, a fajtákhoz adaptált technológiát és folyamatos szaktanácsadást a tenyészidőszak során. A fejlesztő és kereskedelmi tevékenységükben is új utakat keresnek. Céljuk, hogy a magyar szójatermesztés sikeres és eredményes legyen, minél többen illesszék a vetésszerkezetükbe a szóját.

 

NÉBIH

 

NÉBIH bemutató területén a tavalyihoz hasonlóan, szeretnénk megismertetni a gazdálkodókkal a hivatalos növény-fajtakísérletek módszertanát. Az érdeklődő gazdálkodók több növényfaj morfológiai tulajdonságain, érésidők és a hasznosítási célok bemutatásán keresztül tanulmányozhatják a kisparcellás kísérletek kivitelezését és azt, hogy hazai körülmények között milyen módszerrel kerülnek kiválasztásra a nagyszámú fajtajelölt közül a köztermesztés, valamint a gazdálkodók számára legmegfelelőbb növényfajták. Az Igazgatóság szakemberei a szántóföldi kísérleteket bejárva mutatják majd be a termelőknek a cukorrépa, szója, cirokfélék és kukorica fajták hivatalos vizsgálati rendszerét.

A szántóföldi fajtakísérleti metodika mellett a sátrakban gyümölcs és zöldség fajok terméseit állítjuk ki az egyes fajok látható genetikai variációkészletének, genetikai sokféleségének a bemutatására. Ez a biodiverzitás, magyarul biológiai sokféleség, ami az élőlények minden öröklött változatosságát jelenti.

2018-ban ünnepeljük a hazai vetőmag minősítés fennállásának 140. évfordulóját. Ebből az alkalomból a bemutató téren elhelyezünk a vetőmag tételek minősítéséhez szükséges mintavétel gyakorlására szolgáló, különböző vetőmag csomagolási egységeket és egy kalmár rostát is. Emellett a sátrakban a vetőmaghoz kapcsolódó ismeretterjesztő, tudásfejlesztő kvízjátékokkal is várjuk a vállalkozó kedvű látogatókat.

Minden érdeklődő gazdálkodót várunk a rendezvény mindkét napján a NÉBIH bemutató területén.

 

 

Jelentős szakmai programokkal, kiemelt érdeklődés mellett zajlott le a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalván. A mezőgazdasági gépeket, eszközöket, termékeket és szolgáltatásokat több mint 150 kiállító kínálta a gazdálkodóknak. Az eseményt jövőre is ugyanitt szervezi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztériummal, az erdészeti szakmai szervezetekkel, valamint a helyi állami erdőgazdasági társasággal együttműködve az ország legnagyobb szántóföldi rendezvényén, a Mezőfalván megrendezett III. Szántóföldi Napokon átfogó szakmai programsorozat keretében tájékoztatta a...
Jelentős szakmai programokkal, kiemelt érdeklődés mellett zajlott le a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalván. A mezőgazdasági gépeket, eszközöket, termékeket és szolgáltatásokat több mint 150 kiállító kínálta a gazdálkodóknak. Az eseményt jövőre is ugyanitt szervezi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztériummal, az erdészeti szakmai szervezetekkel, valamint a helyi állami erdőgazdasági társasággal együttműködve az ország legnagyobb szántóföldi rendezvényén, a Mezőfalván megrendezett III. Szántóföldi Napokon átfogó szakmai programsorozat keretében tájékoztatta a...