NAK SZÁNTÓFÖLDI NAPOK
és AGRÁRGÉPSHOW - MEZŐFALVA

Infovonal: +36 70 528 5682

NAK SZÁNTÓFÖLDI NAPOK
és AGRÁRGÉPSHOW - MEZŐFALVA

Infovonal: +36 70 528 5682

Mezőfalva

2021. június 9-10.

AZ ORSZÁG

LEGNAGYOBB

SZÁNTÓFÖLDI

RENDEZVÉNYE

A fenntarthatósági Tanösvény, avagy „Ültessük gyakorlatba a fenntarthatóságot” - hasznos és érdekes látnivalókkal várja az érdeklődőket, hisz célkeresztjében a klímaváltozás áll, mely napjaink olyan átfogó problémájává vált, amely kihatással van mind a természeti erőforrásainkra, mind a gazdaságunkra és általánosságban az egész társadalom jóllétére. Az agrárium, mint közvetlenül érintett ágazat különösen kitett ezeknek a hirtelen és markáns változásoknak, ugyanakkor kellő potenciállal is rendelkezik ahhoz, hogy szembenézzen a kihívásokkal, mérsékelje a negatív hatásokat és elősegítse az alkalmazkodást a változó körülményekhez. 

A tanösvény megtekintését követően az érdeklődők a megszerzett ismeretekről szakmai „Totó” keretében adhatnak számot. Érdemes részt venni a „megmérettetésben”, mivel az első 1000 eredményes kitöltőt gyökeres Tatárjuhar csemetével – a 2020-as „Év fájával” -, s egyéb gazdálkodáshoz kapcsolódó, hasznos aprósággal jutalmazzuk. A Szántóföldi Napok mindkét napján 15-kor pedig a totóban résztvevők között további értékes nyeremények kerülhetnek kisorsolásra.

Mit is kínál látogatóinknak a Fenntarthatósági Tanösvény?

0. a kiindulópont - A kis „tanösvényünk” a csaknem 30 m hosszú talajszelvény megtekintésével kezdődik, melyben hasznos információkat szerezhet a helyben fellelhető talaj jellemzőiről, termesztéstechnikai praktikákról, illetve a szelvényben megtekintheti egyes talajművelő eszközök művelési sajátosságait.

  1. állomás - A szelvényből kilépve a tanösvény első állomásán hasznos információkat olvashat a talajukról, védelmük jelentőségéről. A szelvénybemutatót kiegészítve lehetőség nyílik a különböző tulajdonságú talajok összevetésére, egyszerű talajtani vizsgálatok elvégzésére. A ATK Talajtani Kutatóintézet munkatársai bemutatják a hazai Nitrátrendelet módosítása érdekében végzett vizsgálatok eredményeit. Az EU közös agrárpolitika megújításához kapcsolódó két H2020-as projekt aktuális állása is megismerhető. Az OPTAIN projekt a tájban történő vízvisszatartás lehetséges megoldásait vizsgálja, az EJP SOIL projekt európai szintű egységes talajtani adatbázisok összeállítását, vizsgálati módszerek kidolgozását tűzte ki célul.
  2. állomás – A második állomáson a látogatók a vízzel kapcsolatos tudnivalókról tájékozódhatnak. Érdeklődhet a kutakkal, öntözéssel kapcsolatos szabályokról, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság jóvoltálból testközelből megismerkedhetnek az Országos Aszálymonitoring Rendszer működésével, és megtekinthetik azt, egy kiállított prototípuson keresztül.
  3. állomás - A tanösvény harmadik állomása az erdőtelepítésekről, fásításokról és agrárerdészeti rendszerekről szól, melyek esetében a megértést a talajainkkal, és vizeinkkel kapcsolatos korábbi állomásokon megszervezett információk segítik. Erdész kollégáink facsemetékből kialakított mini fásított környezetben várják az érdeklődőket.
  4. állomás - Utolsó állomásunk mutatja be az előző három állomás komplex összességeként kialakuló biológiai sokféleséget, az élő környezet változatosságának jelentőségét, megőrzésének a fontosságát. Itt a kis „kunhalmon” távcsővel bepásztázhatja a kiállítás területét is, valamint a szántóföldi élőhelyekhez kötődő madárfajokkal is ismerkedhet, melyben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is segítségünkre lesz. A beporzók védelme érdekében kis méhlegelőszegély ad üde színfoltot a kiállítási területen. Továbbá a Duna-Ipoly Nemzeti Park kollégái is rendelkezésre állnak kérdések esetén.

A program keretében tájékozódhat továbbá az Ökológiai gazdálkodás feltételeiről, megoldási lehetőségekről.

Rövid kisfilmeket is vetítünk Önöknek, melyhez szalmabálás, farönkös ülőhelyeket biztosítunk a szabadban.

Jöjjön el és tekintse meg a fenntarthatósághoz kapcsolódó üzeneteinket, melyek hasznos információkat biztosíthatnak a jövőbeni gazdálkodáshoz is!

NAK Praktikumok a természeti erőforrásaink átfogó védelméért!

 

Az idei NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow több szempontból is különleges volt. Az év elején még el sem tudtuk képzelni, hogy júniusban lehetőségünk lesz találkozni Magyarország legnagyobb szántóföldi rendezvényén! Ennek ellenére vagy pont ezért az esemény rendkívül népszerű volt a gazdálkodók körében, melyen...
Az idei NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow több szempontból is különleges volt. Az év elején még el sem tudtuk képzelni, hogy júniusban lehetőségünk lesz találkozni Magyarország legnagyobb szántóföldi rendezvényén! Ennek ellenére vagy pont ezért az esemény rendkívül népszerű volt a gazdálkodók körében, melyen...