2022 sajnos sokak számára egyet jelent a kiégett mezőkkel, termésveszteséggel, károkkal, amelyeket a szélsőséges időjárás okozott. Az előrejelzések alapján nem reménykedhetünk abban, hogy az elkövetkező években az időjárás kegyesebb lesz hozzánk, ezért érdemes felkészülni az időjárás okozta károkra és védekezési tervet dolgozni ki rá. A NAK Szántóföldi Napok 2023-ban górcső alá veszi azokat a lehetőségeket, technikákat és jó gyakorlatokat, amelyek alkalmazhatók aszályos időben növényeink, terményeink védelmében.

Sikeresen lezajlott a 2022. június 1-2-i NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva. Az ország legnagyobb szántóföldi kiállításán számos újszerű programelem várta a látogatókat. A szervezők a hatékonyság javítása mellett a gazdálkodás fenntarthatóságának erősítésében is segítették a termelőket.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is lesz lehetőség a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva ideje alatt talaj- és levélminták leadására a Szolgáltatások sátorban és egyben a laboratóriumi vizsgálatok megrendelésére. A rendezvény ideje alatt ingyenes gabona beltartalmi vizsgálatot is végzünk tagjaink részére, amelyhez minimum 1000 gramm gabonaminta szükséges. Ugyanitt tápanyag-gazdálkodási terv készítését is megrendelheti.

Napjaink egyik központi témája a fenntarthatóság, amelyről valószínűleg már mindenki hallott, egyre többeket érdekel, rengeteg információ kering róla a médiában és az interneten, mégis a gyakorlatba történő átültetésében továbbra is rengeteg a kihívás. Az érdemi változás eléréséhez mind a gazdaságnak, mind a társadalomnak szükséges megtalálnia azokat a pontokat, ahol a mindennapi életébe szervesen tudja integrálni a fenntarthatóságot, emellett rendszerszinten is szükséges gondolkodni. 

A rendezvény központi részén kialakított, közel 1,5 hektáros kamarai bemutatóterületen a mezőgazdálkodáshoz kapcsolódó aktuális szakmai információkkal és bemutatókkal várják a NAK szakértői az érdeklődőket. A Színtér több témát is felölel, amelyekkel közelebbről is megismerkedhetnek az érdeklődők úgy mint a fenntarthatóság, az Országos Jégkármérséklő rendszer működése; szakképzést, tanácsadást érintő témák, valamint többet meg lehet tudni a NAK Szolgáltatásokról is. A NAK Szakmai Információs Pultban szakértő kollégáink a legfrissebb tudnivalókkal várják a látogatókat és megválaszolják felmerülő kérdéseiket.

Hogyan működik a talaj-növény rendszer? Hogyan működtethető úgy a talaj és a növény, hogy megvédjük mindkettőt a klímaváltozás hatásaitól? Hogyan javítható a talaj termékenysége és a növények termőképessége? Hogyan döntsünk jól a gyorsan változó input anyag árak mellett?

Újdonságok, aktualitások a talajbiológiai, a növényélettan, a stressz élettan és a növényvédelem területén. Gyakorlati tanácsok, terepi praktikák szakemberektől.

Idén ismét lesz „Ültessük gyakorlatba a fenntarthatóságot” tanösvény a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva rendezvényen, hiszen a klímaváltozás napjaink olyan átfogó problémájává vált, mely kihatással van mind a természeti erőforrásainkra, mind a gazdaságunkra és általánosságban az egész társadalom jóllétére. Az agrárium, mint közvetlenül érintett ágazat különösen kitett ezeknek a hirtelen és markáns változásoknak, ugyanakkor kellő potenciállal is rendelkezik ahhoz, hogy szembenézzen a kihívásokkal, mérsékelje a negatív hatásokat és elősegítse az alkalmazkodást a változó körülményekhez.

Kiállítani vágyó partnereink figyelmét szeretnénk felhívni, hogy a két hét múlva kezdődő NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva rendezvényre a beltéri kiállítói sátorban és gépes területen beteltek a kiállítói helyek, de a szabadtéri füves területre továbbra is lehet jelentkezni!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közreműködésével – idén is megrendezi az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását. A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva június 1-2-án, több mint 40 hektáros területen várja az agrárszakembereket, agrárdiákokat; az eseményre ezúttal is ingyenes a belépés.

A NAK és a MEGFOSZ idén is közösen rendezi meg az ország legnagyobb szántóföldi szakmai rendezvényét, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalvát. Győrffy Balázs NAK-elnök és Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke együttműködési megállapodást írt alá a rendezvény kapcsán, amely 2022. június 1-2-án (szerda-csütörtök) várja majd az érdeklődőket.

Tisztelt Látogató!

Ha június, akkor Szántóföldi Napok!

A tavalyi nagy sikerű, rekord számú látogatót vonzó NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow után idén is megrendezzük Magyarország legnagyobb szántóföldi rendezvényét a szokásos helyszínen, a Fejér megyei Mezőfalva melletti szántóföldi területen.

Az idei tematika: az innováció, ez áll a programok középpontjában.