Napjaink egyik központi témája a fenntarthatóság, amelyről valószínűleg már mindenki hallott, egyre többeket érdekel, rengeteg információ kering róla a médiában és az interneten, mégis a gyakorlatba történő átültetésében továbbra is rengeteg a kihívás. Az érdemi változás eléréséhez mind a gazdaságnak, mind a társadalomnak szükséges megtalálnia azokat a pontokat, ahol a mindennapi életébe szervesen tudja integrálni a fenntarthatóságot, emellett rendszerszinten is szükséges gondolkodni. 

A fenntarthatóság eszmerendszere nem szűkíthető egyes ágazatokra, hisz közös érdek a jövő biztosítása, amelyben minden feltétel adott egy egészséges és gyümölcsöző élethez. A mezőgazdaság – mint a környezetben és a környezettel dolgozó szektor – számára kiemelten fontos, hogy az élő környezet hosszú távon és jó állapotban maradjon fent.

 A Szántóföldi napok keretében számos hasznos praktikával, technológiával ismerkedhetnek meg a gazdálkodók, melyekből egy-kettőt beépítve gazdálkodásába saját termelésének gazdaságosságát is növelve tenni tud a környezetünk megóvásában. A megfelelőbb technológiák használatával csökkenthetjük inputköltségeinket, növelhetjük eszközeink élettartamát, gazdálkodásunk gazdaságosságát. Mindezen túl a korszerű szemlélettel, a jó példák fokozatos gyakorlatba ültetésével hosszútávon védhetjük talajainkat, az élővilágot, vizeinket s nem utolsósorban a levegőt.

 A fenntarthatóságban betöltött szerepünk szemléltetésére alkottuk meg a fenntarthatósági tanösvényünket, amely lépésről lépésére mutatja be a kulcsfontosságú tényezőket és köztük lévő kapcsolatokat kezdve a talajtól, egészen az élő környezet sokféleségéig. Továbbá mind a saját, mind a meghívott szakértőink, megjelent kiállítóink hasznos információkkal szolgálnak majd természeti erőforrásaink megőrzéséhez és jó állapotban tartásához, hiszen mindezek nélkülözhetetlenek a mezőgazdasági termelés rentabilitásához, az egészséges hazai élelmiszertermelés hosszútávú biztosításához. Nem feledkezhetünk meg a fásítások gyakorlati hasznosságáról sem, melyek egyre nagyobb szerepet tölthetnek be a levegő, a talaj, a vízmegőrzés, az aszály elleni küzdelemben, s persze nem utolsó sorban a biodiverzitás megőrzésében.

 A témában összeállítottunk egy kiadványt, amelyben alapvetésekkel, általános megközelítésekkel hozzuk közelebb mindenki számára természeti erőforrásainkat, így a Talajt, a Vizet, a Biodiverzitást és a Fásításokat, erdőtelepítéseket.

Kis kiadványunkat letöltheti innen illetve megtalálja nyomtatva is a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow eseményen, a Szakmai Színtér területén.

NAK/Sztahura